Lancering Vanadis 8 super clean Lees meer Feestdagen 2017 Lees meer 07-07-2015 Investering in zaagcentrum Lees meer 07-05-2015: 11de ESR installatie operationeel Augustus 2016 Lees meer 26-02-2015: Nieuwe oppervlakte uitvoering voorbewerkte lengtes Lees meer 03-11-2014: Uddeholm Formvar: New steel grade completes the Uddeholm Hot Forging programme Lees meer 06-02-2014: 10de ESR installatie in Hagfors Lees meer 16-10-2013: Uitstel gereedschapsslijtage: complex proces maar de moeite waard Lees meer 10-03-2011: Uitbreiding ESR capaciteit Lees meer Key event list Lees meer Preventie van radioactiviteit in Uddeholm producten Lees hier meer
News archive

Gereedschapsstaal

Uddeholm gereedschapsstaal

In deze sectie vindt u een opsomming van al onze producten met een korte uitleg. Bij iedere kwaliteit treft u een knop download aan. Hier kunt u onder andere de volgende zaken in PDF formaat downloaden:

  • De brochure van het product in verschillende talen
  • Informatie over de bewerking
  • Informatie over de warmtebehandeling
  • Standaard afmetingen programma
  • Stocklist waarin naast het afmetingen programma ook een beknopte toelichting wordt gegeven


Indien u nog verdere vragen heeft of op zaken een toelichting wenst, kunt u ons natuurlijk altijd telefonisch of per email benaderen.


Choose a steel grade

A-G M-S T-Z
Alumec 89

Download

ALUMEC is een aluminium legering met een hoge trekvastheid, geleverd in de vorm van warmgewalste en behandelde uitvoering. Dankzij de hoge trekvastheid en zijn goede maatvastheid is ALUMEC uitstekend geschikt voor de gereedschap industrie.


Alvar

Download
Alvar  is een Cr-Ni-Mo-V gelegeerd warm matrijzenstaal, vooral gebruikt voor aluminium extrusie matrijsondersteunende delen.


Alvar 14

Download

ALVAR 14 is een Cr-Ni-Mo-V gelegeerd warmmatrijzenstaal met een goede taaiheid, goede drukvastheid en is ook nog goed te bewerken.


Arne

Download

ARNE is een middel-gelegeerd oliehardend gereedschapsstaal, weinig onderhevig aan maatveranderingen, in de algemene gereedschapsbouw vrijwel universeel toepasbaar.


Balder

Download
Balder is een uitstekend staal voor houders van gereedschappen. Het kenmerkt zich door een hoge ontlaat weerstand, een zeer goede bewerkbaarheid in geharde toestand en een hoge taaiheid en ductiliteit. Balder blinkt uit als het gaat om het behouden van de sterkte op hoge temperaturen. Dit maakt het materiaal uitermate geschikt voor vele toepassingen. Balder wordt standaard geleverd in een geharde toestand. Hardheid 42-45HRC.


Bure

Download
Bure is een speciaalstaal voor houders van gereedschappen met verbeterde bewerkbaarheid en uitstekende hardbaarheid, ductiliteit en slijtvastheid bij hoge temperaturen. Het is zowel leverbaar in zacht gegloeide uitvoering als voorgehard op 42-45 HRC.


Caldie

Download

Uddeholm CALDIE is een chroom-molybdeen-vanadium gelegeerd gereedschapsstaal geschikt voor korte en middellange producties
waar uitbrokkeling een probleem is in  combinatie met een hoge compressie weerstand. Een uitstekende probleemoplosser voor uiteenlopende koudwerktoepassingen en toepasbaar als hoogwaardig machine bouwstaal.


Calmax

Download

CALMAX is een Cr-Mo-V gelegeerd gereedschapsstaal met een uitstekende combinatie van slijtvastheid en taaiheid.


Chipper / Viking

Download

Chipper / Viking is een modern, taai en slijtbestendig snijstempelstaal; het wordt bij voorkeur gebruikt voor het snijden van materiaal <= 25 mm dikte. Deze staalsoort ondergaat een speciale structuurbehandeling; hierdoor voldoet het aan de hoogste kwaliteitseisen.


Corrax

Download

Corrax is a precipitatie hardend staal met uitstekende corrosievastheid en een eenvoudige warmtebehandeling. Het wordt zowel als materiaal voor matrijzen als engineeringstoepassingen.


Dievar

Download

DIEVAR is een Cr - Mo - V gelegeerd warmwerkstaal dat borg staat voor superieure prestaties en standtijden. Het biedt uitstekende weerstand tegen thermische vermoeidheid, scheurvorming, weerstand tegen hoge temperaturen en plastische vervorming.


Elmax SuperClean

Download

ELMAX SuperClean is een Cr-Mo-V- gelegeerde staalsoort, poedermetallurgisch vervaardigd volgens de nieuwste PM procédé


Fermo

Download

Fermo is een laag tot middel gelegeerd gereedschapstaal, geschikt voor ponsen en koudomvorm toepassingen voor korte series en voor grotere structuur delen waar de snijkanten, vlam of inductie gehard zijn. Fermo wordt geleverd in voorgeharde toestand.


Formax

Download

FORMAX is een laag gelegeerd koolstofstaal. En is in beginsel bedoeld om te worden gebruikt in leveringstoestand. Specifieke warmtebehandelingen dienen uitsluitend voor speciale toepassingen te worden uitgevoerd.


Formvar

Download
FORMVAR is een Cr - Mo - V gelegeerd warmwerkstaal die zeer goed bestand is tegen slijtage en plastische vervorming.


Holdax

Download

HOLDAX is een vacuüm-ontgast opbouw- en kunststofmatrijzenstaal; het wordt in de regel in leveringstoestand verwerkt. Indien in speciale gevallen een hogere hardheid vereist zou zijn, dan dient men onze speciale brochure HOLDAX te raadplegen.


Hotvar

Download

HOTVAR is een superieur Mo-V gelegerde warmwerk staal voor toepassingen bij temperaturen tot 650ºC. HOTVAR wordt door middel van een speciale techniek geproduceerd


Idun

Download
Uddeholm Idun is een door Elektro-slak-omsmelten geproduceerd hoog Cr-gelegeerd corrosiebestendig staal met een hardheidvan 42 - 46 HRc.


Impax Supreme

Download

IMPAX Supreme is een veredeld gereedschapsstaal. Dit staal wordt tijdens de produktie vacuüm-ontgast"; het is een Cr-Ni-Mo gelegeerd matrijzenstaal met gelijkmatige hardheden bij alle dikten en diameters.


Mirrax 40

Download
Uddeholm Mirrax 40 (ESR) is een corrosiebestendig gereedschapstaal voorgehard op 40HRC. Uddeholm Mirrax 40® wordt geproduceerd volgens het “Electroslag remelting (ESR)” proces. Een bijkomende productie fase tijdens de aanmaak van het staal wat een zeer zuiver staal garandeert met een laag gehalte aan zwavel en niet-metallische deeltjes. Mede hierdoor is Mirrax 40 uiterst goed te polijsten. Omdat het materiaal al gehard is, zal de aanmaaktijd van uw gereedschap korter zijn (harden niet meer nodig).


Mirrax ESR

Download
Mirrax ESR is ontwikkeld om de toenemende vraag van de industrie naar een kunststofmatrijzenstaal met een combinatie van taaiheid, corrosievastheid en uniforme hardheid bij grotere afmetingen.


Moldmax HH

Download

Moldmax HH is een hoogvast beryllium-koper matrijslegering, geleverd op ca. 40 HRC. Koperlegeringen zijn geschikte matrijsmaterialen wanneer een combinatie van goede warmtegeleiding, corrosievastheid en polijstbaarheid vereist zijn.


Moldmax XL

Download

Moldmax XL is een hoogvast koper-nikkel-tin matrijslegering, geleverd op ca. 30 HRC. Koper-legeringen zijn geschikte matrijsmaterialen wanneer een combinatie van goede thermische geleiding, corrosievastheid en polijstbaarheid vereist zijn.


Nimax

Download
Uddeholm Nimax is een laag gelegeerd koolstofstaal en is uitermate geschikt voor het gebruik in spuitgietmatrijzen.


Orvar 2 Microdized

Download

Orvar 2 Mcirodized is een Cr-Mo-V gelegeerd gereedschapstaal (AISI H13), met hoge warmvastheid en goede slijtvastheid bij hoge temperaturen. Dit materiaal wordt veel gebruikt bij aluminiumextrusie. Het leverprogramma kent zeer veel ronde afmetingen.


Orvar Supreme

Download

Orvar Supreme is een uitstekend warmwerkstaal met een goede warmvastheid, goed bestand tegen warmtescheuren en plotselinge  temperatuurwisselingen. Daarnaast heeft het een uitstekende taaiheid en ductiliteit in alle richtingen.
Dit materiaal voldoet aan de normen van Wnr. 1.2344 / AISI premium H13 / EN X40CrMoV5-1.  


Polmax

Download

POLMAX is een door Elektro-slak-omsmelten geproduceerd hoog Cr-gelegeerd corrosiebestendig staal met de hoogste graad van zuiverheid en een fijne en glijkmatige micro-struktuur alsmede uitstekende polijsteigenschappen. Op basis van deze eigenschappen is POLMAX bijzonder geschikt voor de productie van CD-matrijzen en matrijzen voor lensen.


Protherm

Download

Protherm is een gemiddeld sterk, beryllium-koper matrijslegering dat is ontwikkeld voor plasticverwerkende toepassingen. Protherm heeft een bijzonder goede thermische geleiding.


 top

QRO 90 Supreme

Download

Een eerste klas warmwerkstaal met uitstekende hardheid bij hogere temperaturen. Daarnaast heeft het een zeer goede warmtegeleiding.


Ramax HH

Download

Corrosievast houder staal met uitstekende bewerkbaarheid, geleverd in voorgeharde toestand. Door de uitstekende bewerkbaarheid en goede corrosievastheid worden de productie- en onderhoudskosten van de gereedschappen verlaagd.


Rigor

Download

Rigor is een speciaal snijstempelstaal met een voortreffelijke taaiheid, een hoge slijtvastheid en in het bijzonder een lange standtijd.  Dit materiaal is ideaal om de leemte op te vullen tussen de middelgelegeerde en de hooggelegeerde staalsoorten.


RoyAlloy

Download
Uddeholm RoyAlloy is een gepatenteerd, goed verspaanbaar, corrosiebestendig en voorgehard matrijshouderstaal. RoyAlloy onderscheidt zich in zijn superieure verspaanbaarheid, maatstabiliteit en lasbaarheid vergeleken met 1.2085 materiaal.


Sleipner

Download

Sleipner is een hooggelegeerd koudwerkstaal met een zeer breed profiel van eigenschappen. Het is dan ook zeer breed inzetbaar voor gemiddelde koudwerktoepassingen.


Stavax ESR

Download

STAVAX ESR is een door Elektro-slak-omsmelten geproduceerd hoog Cr-gelegeerd corrosiebestendig staal met een zeer hoge graad van zuiverheid en een fijne en glijkmatige micro-struktuur alsmede uitstekende polijsteigenschappen. Op basis van deze eigenschappen is STAVAX ESR bijzonder geschikt voor het verwerken van chemische agressieve kunststoffen zoals PVC.


Sverker 3

Download

Sverker 3 is een zeer slijtvast 12,5% Cr-staal voor koudwerktoepassingen, met een tot 1,1% verhoogd wolfram-gehalte.


Sverker 21

Download

SVERKER 21 is een taai,  slijtvast en in hoge mate maatvast staal. Door het hoge V-gehalte heeft SVERKER 21 een betere slijtbestendigheid t.a.v. het Werkstoff-Nr. 1.2080; het is een robuust en universeel snijstempelstaal met hoge prestaties.


 top

UHB 11

Download

UHB 11 is een eenvoudig te bewerken koolstofstaal en is in beginsel bedoeld om te worden gebruikt in leveringstoestand (natuurhard). Warmtebehandelingen dienen uitsluitend te worden uitgevoerd voor speciale toepassingen. Het staal is uitstekend geschikt om gebruikt te worden als op- of ombouwmateriaal voor gereedschappen.


Unimax

Download

Unimax is een chroom-molybdeen-vanadium gelegeerd, universeel gereedschapstaal met een uitstekende combinatie van hoge ductiliteit en hoge hardheid. De uitstekende eigenschappen zorgen er voor dat het inzetbaar is een vele toepassingen waarbij de levensduur en productiviteit van gereedschappen verhoogd kan worden.


Vanadis 4 Extra SuperClean

Download
Vanadis 4 extra SuperClean is bijzonder goed geschikt voor toepassingen die gevoelig zijn voor problemen als adhesieve slijtage of chipping. Daarnaast is het geschikt voor ponswerk en het omvormen van zeer hoogvaste staalplaten. Deze materialen stellen zeer hoge eisen aan het staal met betrekking tot abrasieve slijtvastheid en ductiliteit.


Vanadis 6 SuperClean

Download


Vanadis 6 SuperClean is een hoog gelegeerd poedermetallurgisch gereedschapsstaal dat geschikt is voor grote series in toepassingen met hoge eisen op het gebied van slijtage (abrasief/ adhesief) en chippingweeerstand.Vanadis 8 SuperClean

Download
Vanadis 8 SuperClean is een hoog gelegeerd poedermetallurgisch gereedschapsstaal.


Vanadis 10 SuperClean

Download


Vanadis 10 SuperClean is een hoog gelegeerd poedermetallurgisch gereedschapsstaal voor grote series in toepassingen waar abrasieve slijtage domineert. De uitstekende slijtvastheid in combinatie met chippingweerstand zijn hiervoor verantwoordelijk.Vanadis 23 SuperClean

Download


Vanadis 23 SuperClean is een hoog gelegeerd poedermetallurgisch snelstaal, geschikt voor grote series in toepassingen met hoge eisen aan slijtageweerstand (abrasief/ adhesief) of waar het risico van plastische deformatie van het werkoppervlak van het gereedschap aanwezig is.Vanadis 30 SuperClean

Download


Vanadis 30 SuperClean is een hoogwaardig kobalt gelegeerd snelstaal. De toevoeging van kobalt heeft een positieve invloed op de slijtvastheid bij hoge temperatuur. Dit en de goede ductiliteit zijn de sleuteleigenschappen in snelstaal snijdgereedschappen.Vanadis 60 SuperClean

Download


Vanadis 60 SuperClean is een hoogwaardig hooggelegeerd poedermetallurgisch snelstaal met 10,5% kobalt. Vanadis 60 SuperClean is bijzonder geschikt voor snijdgereedschappen waar de hoogste eisen aan slijtvastheid en hardheid bij hogere temperatuur gesteld worden.Vanax SuperClean

Download
Vanax SuperClean is een Cr-Mo-V-N gelegeerd staal.


Vancron 40 SuperClean

Download
Vancron 40 SuperClean is een genitreerd poedermetallurgisch gereedschapsstaal. Het biedt een uitstekende combinatie van adhesieve slijtvastheid. Het is dan ook ideaal voor zware productieomstandigheden en/ of grote series in toepassingen waar oppervlakte gecoat gereedschapsstaal vereist is om de eerder genoemde problemen te vermijden.


Vidar 1

Download
Vidar 1 is een chroom-molybdeen-vanadium gelegeerd staal. Het heeft goede warmvastheid,uitstekende taaiheid en ductiliteit, goede bewerkbaarheid en polijstbaarheid, goede doorhardbare eigenschappen en goede maatstabiliteit bij het harden.


Vidar Superior

Download
Vidar Superior is een chroom-molybdeen-vanadium gelegeerd warmwerkstaal met een goede weerstand tegen thermische schokken en thermische vermoeidheid. Goede warmvastheid, uitstekende taaiheid en ductiliteit in alle richtingen, uitstekende doorhardbare eigenschappen en goede maatvastheid bij het harden.


 top  
go